Yhteistoimintaoikeus
Muutakin kuin irtisanomisia
Yhteistoimintaoikeus perustuu yhteistoimintalakiin, jonka tarkoitus on edistää yrityksen ja sen henkilöstön välisiä yhteistoimintamenettelyjä. Tavoitteena on lähentää työnantajan, henkilöstön ja työvoimaviranomaisten yhteistoimintaa työntekijöiden aseman parantamiseksi ja mahdollistaa henkilöstön työllistymistä yrityksen kohdatessa toimintamuutoksia. Tätä lakia noudatetaan yrityksissä joissa on vähintään 20 säännöllistä työntekijää. Poikkeustapauksissa yhteistoimintalain soveltaminen edellyttää kuitenkin vähintään 30 työntekijää. Lakia ei sovelleta valtion virastoissa tai laitoksissa, eikä myöskään kuntien, kuntayhtymien, evankelis-luterilaisen kirkon, ortodoksisen kirkkokunnan eikä Ahvenanmaan maakunnan sekä sen kuntien ja kuntayhtymien virastoissa ja laitoksissa.
"1 §
Lain tarkoitus
Tällä lailla edistetään yrityksen ja sen henkilöstön välisiä vuorovaikutuksellisia yhteistoimintamenettelyjä, jotka perustuvat henkilöstölle oikea-aikaisesti annettuihin riittäviin tietoihin yrityksen tilasta ja sen suunnitelmista. Tavoitteena on yhteisymmärryksessä kehittää yrityksen toimintaa ja työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksessä tehtäviin päätöksiin, jotka koskevat heidän työtään, työolojaan ja asemaansa yrityksessä. Tarkoituksena on myös tiivistää työnantajan, henkilöstön ja työvoimaviranomaisten yhteistoimintaa työntekijöiden aseman parantamiseksi ja heidän työllistymisensä tukemiseksi yrityksen toimintamuutosten yhteydessä."
Yhteistoiminnan osapuolina ovat työnantaja ja yrityksestä se henkilö/henkilöt, jota neuvoteltava asia koskee. Jos asia koskee yhtä työntekijää, hänellä on oikeus vaatia, että asiasta on silloin neuvoteltava myös asianomaisen henkilöstönedustajan kanssa.

Yhteistoimintalaki määrää työnantajalle neuvotteluvelvollisuuden useiden erilaisten asioiden suhteen. Neuvotteluprosessi riippuu siitä, onko kyseessä työvoiman vähentämisneuvottelut, liikkeen luovutuksen perusteella käytävät neuvottelut vai joku muu yhteistoimintaneuvottelu. Neuvotteluprosessin eroja on esim. neuvotteluajoissa ja neuvotteluvelvoitteen sisällössä. Yhteistoimintaneuvottelut on käytävä aina, kun työnantaja harkitsee työvoiman käytön vähentämistä, kuten lomautuksia tai irtisanomisia.

Yhteistoimintalain piiriin kuuluvia asioita
- Työvoiman käytön vähentäminen
- Yhden tai useamman työntekijän irtisanominen, lomautus tai osa-aikaistaminen tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla
- Liikkeen luovutus
- Yritystoiminnan muutokset
- Yrityksen jonkun osan lopettaminen tai siirtäminen, toiminnan laajentaminen tai supistaminen
- Laitehankinnat
- Palvelutuotannon tai tuotevalikoiman muutokset
- Työn järjestely
- Ulkopuolisen työvoiman käyttö
- Yleiset suunnitelmat, periaatteet ja tavoitteet
- Työhönoton periaatteet ja käytännöt
- Henkilötietojen keräämisen periaatteet
- Henkilöstösuunnitelma ja koulutustavoitteet
- Ulkopuolisen työvoiman käytön periaatteet
- Tiedotustoiminnan periaatteet ja käytännöt
- Tasa-arvosuunnitelma
- Työntekijöihin kohdistuva valvonnan tarkoitus ja toteutus
- Henkilöstörahaston perustaminen ja voittopalkkiojärjestelmä sekä voittopalkkiojärjestelmästä luopuminen ja henkilöstörahaston purkaminen
Uskon, että yhteistoimintalain tärkein vaikutus on avoimuus kaikkien asioiden suhteen. Siltikin isolla mutu-tuntumalla tiedottamisessa ja asioista perillä pitämisessä on paljon tekemistä yleisesti ottaen. Moni asia olisi parempi kuulla suoraan johdolta hyvissä ajoin, eikä ensin puskaradiosta ja sen jälkeen vasta yrityksen johdolta. Tämäkin asia olisi aika helppo ja "ilmainen" asia laittaa kuntoon ja jolla voi olla suuria vaikutuksia työntekijöiden tyytyväisyyteen pitkässä juoksussa.
Työntekijöiden irtisanominen ei varmasti ole koskaan helppo ja mukava tilanne työnantajalle, mutta senkin voi tehdä joko hyvin tai hyvin huonosti. Jos asian hoitaa huonosti sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia mm. työntekijät saattavat vaihtaa työpaikkaa pelkästään sen takia jos entistä työkaveria oli kohdeltu huonosti irtisanomisvaiheessa.

Lähteet:
Kaikki haettu: 19.2.2021
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070334/
https://tem.fi/yt-lain-ydinkohdat
https://blog.powertofly.com/boss-memes-for-when-your-boss-is-driving-you-bonkers-2639356542.html?rebelltitem=10#rebelltitem10