Työsuhde, sopimukset ja työmarkkinat
Tiedä oikeutesi

Työsuhde on työtä koskeva työnantajan ja työntekijän välillä oleva oikeussuhde, joka täyttää työsopimuslaissa säädetyt tunnusmerkit. Työsuhteen syntymisprosessi menee näin: työnantaja ja työntekijä sopivat työn tekemisestä, työ tehdään työnantajan johdon ja valvonnan alaisena ja työstä maksetaan työntekijälle korvaus. Kirjallinen työsopimus ei ole pakollinen, sillä suullinen sopimus on täysin sitova ja lainvoimainen. Kirjallinen sopimus on tietenkin todella suositeltava ja turvaa työntekijän oikeudet. Itselläni on yksi henkilökohtainen kokemus jolloin työnantaja ei saamattomuuttaan saanut työsopimusta kirjallisena tehtyä minulle neljän kuukauden aikana. En itse kiirehtinyt ja ollut huolissani asiasta, koska olin tärkeä työntekijä alipalkalla ja etsin itselleni jatkuvasti toista työpaikkaa. Löysinkin uuden työpaikan neljän kuukauden kuluttua edellisen työsuhteen alkamisesta ja ilman, että olin sinne työsopimusta saanut allekirjoitettua. Kaikissa muissa seitsemässä työsuhteessa työantaja on huolehtinut kirjallisen työsopimuksen ja siihen allekirjoitukset ennen virallisen työn alkamista.

Työsopimuksessa tulisi olla ainakin nämä tiedot:
- Työnantajan ja työntekijän nimi ja henkilötunnus sekä koti- ja liikepaikka
- Työsopimuksen voimassaolo (toistaiseksi voimassaoleva vai määräaikainen työsopimus)
- Määräaikaisessa sopimuksessa työsuhteen kesto ja peruste määräaikaisuudelle
- Työaika
- Työtehtävät
- Palkka ja palkanmaksukausi
- Vuosiloma
- Irtisanomisaika
- Noudatettava työehtosopimus
- Päiväys ja allekirjoitus
Työsopimuslain keskeisimmät kohdat työsuhteen molemmille osapuolille:
- Koeajan kesto max. 6 kk
- Työsuhteen muoto
- Määräaikainen työsuhde vain perustelluista syistä (esim. työn projektiluonteisuus)
- Oikeus perhevapaisiin
- Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaat
- Hoitovapaa
- Tilapäinen hoitovapaa (oikeus hoitaa alle 10-vuotiasta lasta kotona enintään 4 päivää)
- Poissaolo pakottavista perhesyistä (työntekijän perhettä on kohdannut ennalta arvaamaton ja äkillinen sairaus tai onnettomuus)
Työnantajan velvollisuudet:
- Työntekijöiden tasapuolinen kohtelu
- Työsuojelusta, työturvallisuudesta, työterveyshuollosta huolehtiminen
- Palkanmaksu sovittuna ajankohtana
- Maksaa sairausajalta palkkaa
- Alalla olevan yleisen työehtosopimuksen noudattaminen (TES)
- Työntekijälle tulee tarjota tämän tarvitsemat välineet ja työkalut työn turvalliseen suorittamiseen

Työehtosopimukset
Työehtosopimus eli TES määrää vähimmäisehdot esim. palkoista, työajoista ja lomista. Työehtosopimusten perimmäinen idea on turvata tasapuolinen asema työmarkkinoiden eri osapuolille. Kun työehtosopimus on voimassa, työntekijät eivät saa järjestää lakkoja koskien sopimusta tai sen osia. Työehtosopimukset ovat työntekijäjärjestöjen ja työnantajan tai työnantajien järjestöjen välillä olevia alakohtaisia sopimuksia. Joskus paikallinen sopiminen on mahdollista ja tällöin sopiminen voi koskea esim. sellaisia asioita, joista ei ole säännöksiä tai määräyksiä työlaeissa, työehtosopimuksissa tai työsopimuksissa. Muutamia esimerkkejä mainitakseni etätyö, liikkuva työ, työkyky- ja työhyvinvointiasiat voivat olla paikallisesti sovittavia asioita.
Työehtosopimusten noudattamista valvovat ammattiliitot ja sopimusrikkomuksista seuraa vahingonkorvauksia tai hyvityssakkoa.
Työehtosopimus voi olla normaalisitova, yleissitova tai yrityskohtainen.
Normaalisitova työehtosopimus velvoittaa vain ja ainoastaan niitä osapuolia, jotka kuuluvat työehtosopimuksen solmineeseen järjestöön tai ovat itse raapustaneet nimensä sopimukseen. Normaalisitovaa työehtosopimusta noudatetaan kaikkiin työntekijöihin, jotka työskentelevät yrityksessä ja kuuluvat työehtosopimuksen soveltamisalaan riippumatta siitä, kuuluuko työntekijä ammattiliittoon vaiko ei. Normaalisitovat työehtosopimukset on mahdollista tarkistaa ammattiliitoilta.
Yleissitovat työehtosopimukset ovat sellaisia, joita työnantajan on noudatettava riippumatta siitä, onko työnantaja järjestäytynyt vaiko ei. Yleissitova työehtosopimus määrää kaikki sopimusalalla olevat työnantajat noudattamaan työehtosopimuksen määräyksiä kaikkiin työntekijöihinsä.
Yrityskohtainen työehtosopimus koskettaa vain tiettyä yritystä. Sopimuksista neuvotellaan yleisesti yhdessä mahdollisen työnantajaliiton ja yrityksen edustajan kanssa. Yrityskohtainen työehtosopimus velvoittaa vain kyseisen yrityksen noudattamaan sen ehtoja kaikkiin työntekijöihin.

Työmarkkinat
Työmarkkinat kuvaavat työnantajien ja työvoiman välisiä markkinoita. Työnantajat pyrkivät löytämään yritykseen sopivia työntekijöitä ja vastaavasti työntekijät itselleen mieluisaa ja motivoivaa työtä. Kun näiden kahden osapuolen kysyntä ja tarjonta kohtaavat, solmitaan työsopimus. Suomessa on kolme eri osapuolta joiden yhteistoiminta ja päätökset vaikuttavat suurilta osin työmarkkinoihin. Nämä osapuolet ovat työnantajajärjestöt, ammattiyhdistys liikkeet ja maan hallitus. Työmarkkinaneuvotteluja siis käydään näiden osapuolten välillä, erityisesti kahden ensiksi mainitun välillä ja tarvittaessa maan hallituksen kanssa. Työmarkkinaneuvottelujen tavoitteena on saada solmittua työehtosopimukset ( TES).


Lähteet:
Haettu 14.2.2021
https://www.palkkaus.fi/abc/tyoehtosopimukset/
Haettu 14.2.2021
https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ty%C3%B6suhde
Haettu 14.2.2021
https://duunitori.fi/tyoelama/tyosuhdeopas/tyosopimus-ohje/tyosopimus-ohje
Haettu 14.2.2021
https://duunitori.fi/tyoelama/tyoehtosopimukset-kaytannossa
Haettu 15.2.2021
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/28/tupo-tes-ja-tyotaistelu-ymmarratko-tyomarkkinoiden-sanastoa
Haettu 15.2.2021
https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010055#a55-2001
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2004/20040759